Barion Pixel

Alocasia Alokázia

Az Alocasia – Alokázia fajok a Fülöp-szigetekről és Kelet-Indiából származnak. A legtöbb szobanövényéként alkalmazott faj szára hosszú, leveleik ék- vagy pajzs alakúak. Leginkább elefánt fülre emlékeztetnek a levelek melyek magassága elérheti a 60-90 cm-t is. Különös virágzata buzogány formájú, amit körbevesz a zöldes vagy fehér árnyalatú buroklevél.

Ár

Showing the single result

Alocasia

Irodákban vagy lakásban egyaránt tartható, azonban mérgező leveleik miatt ügyelni kell, hogy gyermekek vagy állatok ne tudják a növényt elérni.

Szereti a magas páratartalmat és a meleget, és a közvetett napfény a legmegfelelőbb számára. Vízigényes de igényes, ezért forralással lágyított csapvízzel vagy esővízzel célszerű locsolni.

Közéjük tartozik a flamingóvirág, mely nagyméretű leveleiről és csodaszép virágairól ismert. Amennyiben télen a száraz levegő helyett, a magas páratartalmat biztosítani tudjuk, akkor gondozása egyszerű.

Másik ismertebb faj a zebra alokázia, melyet a 19. században fedeztek fel és a csíkos levélszára miatt kapta nevét. Trópusi évelő, mely azóta is népszerű szobanövényként impozáns külseje miatt. Megfelelő körülmények között akár 2 méter magasra is megnőhet.

Az indonéz alokázia két alokázia faj keresztezéséből létrehozott kertészti hibrid növény. Alocasia sanderiana és Alocasia lowii voltak a szülök, az eredmény pedig egy látványos megjelenési, igazi dzsungel hangulatot árasztó szobanövény lett.

Az alokázia ültetésekor fontos a föld minősége. Laza, porhanyós ültetőkeveréket kell összeállítsunk, mely egy rész virágföldből, egy rész perlitből vagy durva ültetőhomokból és egy rész tőzegből áll. Az ideális ültetőkeverék tehát levegős, jó vízáteresztő képességű, de mégis képes sokáig megtartani a nyirkosságot.

Ország: Növények (Plantae); Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta); Osztály: Egyszikűek (Liliopsida); Rend: Hídőrvirágúak (Alismatales); Család: Kontyvirágfélék (Araceae); Alcsalád: Aroideae; Nemzetség-
csoport: Colocasieae; Nemzetségek: Alocasia – Alokázia