Barion Pixel

Sansevieria – Szanszeviéria

 

UGRÁS A TERMÉKEKHEZ

 

A Sansevieria – Szanszeviéria a köznyelvben anyósnyelvnek is nevezett szobai szanszeviéria a legtöbb otthonban megtalálható, kedvelt, gyakorlatilag igénytelen szobanövény. Jól mutat a földön, egy-egy sarokban, akár még a legsötétebben is. Kitűnő választás, ha kevés gondoskodást igénylő, mégis elegáns mutatós növényt szeretnénk választani.

A Szanszeviéria hazája a trópusi Afrika, Ázsia. A nemzettségbe mintegy 50 faj tartozik, melyek a legellenállóbb növények közé sorolhatók. Több fajtája ismeretes: vannak az egészen haragos zöld levelű példányok, és olyanok is, amelyek szélei sárgán csíkozottak. Rendkívül szívós növény, elviseli a szélsőségesen hűvös, és meleg levegőt is. Az optimális hőmérséklet számára a 18-27°C közötti hőmérséklet, de nyáron kitehetjük a szabadba, erkélyre vagy teraszra, csak attól óvjuk, hogy leveleit a déli órák tűző melege ne érje. Amikor a hőmérséklet már 10°C alá süllyed, akkor mindenképpen vigyük be a fűtött szobába, lakásba. A Szanszeviéria fényviszonyok tekintetében is igénytelen szobanövény, jól tűri a sötétebb helyet és a napsütöttet is. Mérsékelten öntözzük.

Legelterjedtebb a szobai szanszeviéria (Sansevieria trifasciata), melynek több fajtája is megvásárolható. A Sansevieria Laurentii levelei sárga szegélyűek, a S. Hahnii kis termetű, a S. Gonden Hahnii szalma- és kankalinsárga csíkozású, a S. Silver Hahnii levelei pedig ezüstösszürke rajzolatúak. A növények vaskos, kúszó gyöktörzset képeznek, ebből fejlődnek a kemény, többnyire lándzsa alakú, akár 80 cm hosszúságot is elérő levelek.

Rendszertani besorolása szerint: Ország: Növények (Plantae); Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta); Osztály: egyszikűek (Liliopsida); Rend: Spárgavirágúak (Asparagales); Család: (Asparagaceae); Alcsalád: Medvefűformák (Nolinoideae); Nemzetség: Sansevieria

Ár

Showing all 2 results