Anthurium - Flamingóvirág

Anthurium and. sierra 60 cm magas, 21 cm-es cserépben

UGRÁS A TERMÉKEKHEZ

Az Anthurium – Flamingóvirág fő előfordulási területei majdnem az egész Közép-Amerika és Dél-Amerika északi fele, valamint a Karibi szigetek. Az elterjedésüknek legészakibb határa, belenyúlik az Amerikai Egyesült Államok legdélebbi államaiba, míg Dél-Amerika déli felén elszórva találhatók meg. Argentína és Chile északi felei alkotják eme növénynemzetség déli határait. Érdekes megjelenésük miatt számos fajaikat szobanövényként, továbbá a botanikus kertek díszeként tartják, illetve termesztik. Vágott virágként is szokták akár értékesíteni, vertikális csokrok fődíszeként.

A flamingóvirág lakásban kitűnően érzi magát, kaspós cserepes virágnak ideális. Az Anthuriumnak nagy, trópusi levelei vannak, melyekből különleges virág fejlődik ki. Virágait a februártól júliusig szokta hozni, az év további időszakaiban inkább pihen a növény. A levelek sötétzöldek, simák és viaszosak is lehetnek, de bársonyos tapintásúak is léteznek. A virágok leggyakrabban pirosak vagy rózsaszínek. Mivel nincs extra nagy fényigényük, tarthatjuk a lakásban és irodában is. Kaspókban, virágedényekben jól növekednek, feltűnő pontja lesz a helyiségnek. Idővel nagyra nőnek, de szét lehet osztani őket. Szereti a gondoskodást például, ha lemossuk a teljes növényt tiszta vízzel, vagy letöröljük a leveleit nedves ruhaanyaggal.

A flamingóvirágot magról, valamint tőosztással lehet szaporítani. Átültetni tavasszal célszerű, amikor szükségessé válik például, ha kinőtte a cserepét, netán elhasználódott a földje.

Amennyiben direkt fényben napon tartjuk, ráadásul a levegő is túl száraz, akkor a takácsatkák megtámadhatják és a levelek széle pedig besodródik. Levéltetvek és pajzstetvek szintén veszélyt károsíthatják. A gyökérrothadás és a levélfoltosság lehet még a további gyakori betegsége.

Rendszertani besorolás: Ország: Növények (Plantae); Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta); Osztály: Egyszikűek (Liliopsida); Rend: Hídőrvirágúak (Alismatales); Család: Kontyvirágfélék (Araceae); Alcsalád: Pothoideae; Nemzetség-csoport: Anthurieae Engl.; Nemzetség: Anthurium – Flamingóvirág

Egy termék se felelt meg a keresésnek.