Aralia - Árnyékarália

Aralia (polyscias) balfouriana 75 cm magas, 24 cm-es cserépben

 

UGRÁS A TERMÉKEKHEZ

 

Az Aralia – Árnyékarália az árnyéklevélféleségek közül a leggyakoribb, a trópusokon Ázsiában, Polinéziában őshonos termetes növény. Szépségét a mintás levelek adják, melyek hármasával helyezkednek el a növény szárán. Apró törzses fa jellegű a formája. A növény szára növekedése során ezüstszürke, pikkelyes hatásúra kérgesedhet, törzse végén több elágazódás is lehetséges. Levelei ép kerekded vagy vese alakúak. Levelét általában fehéres-sárga szabálytalan szegély vagy folt díszíti.

A lakásban vagy irodában félárnyékos helyre tegyük, ahol egész évben meleg van, de kerüljük a közvetlen napsütést. Rendszeresen, de mérsékelten öntözzük langyos vízzel. Gyökereit tartsuk mindig nyirkosan. Nyáron kéthetente, télen kéthavonta tápoldatozzuk. Magas, páradús környezetet kedveli, ezért a száraz melegben a leveleit permetezzük le vízzel. Hogy ne kopaszodjon fel, tavasszal az új hajtások megindulása előtt, ajánlatos a szárakat mindig ferdén megmetszeni.

A fiatal növényt évente ültessük át tőzeg alapú virágföldbe, de mindig nagyobb cserépbe. Az idősebb növényeket elegendő kétévenként újra átültetni. Megfelelő számára a laza, tőzeg alapú földkeverék. Szaporítása dugványozással végezhető, ez azonban nehézkes, ezért célszerű szakemberre bízni.

Leggyakoribb károsítói főleg száraz levegőjű helyen a pajzstetvek, a levéltetvek, valamint a takácsatkák. A túlöntözés gyökérrothadást idézhet elő. Elhelyezése egyedülállóan vagy szoliterként is ajánlatos. Eltérő méretű és levélformájú társaival dekoratív része lesz otthonunknak, irodánknak.

Fajtársaihoz hasonlóan a bizarr formája miatt a bonsai-já alakítása nem kizárt, bár alkata miatt inkább méretesebb bonsai lesz belőle .

Rendszertani besorolás: Ország: Növények (Plantae); Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta); Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots); Csoport: Core eudicots; Csoport: Superasteridae; Csoport: Asteridae; Csoport: Euasterids II; Rend: Ernyősvirágzatúak (Apiales); Család: Araliaceae; Alcsalád: Aralioideae; Nemzetségcsoport: Aralia – Árnyékarália

Egy termék se felelt meg a keresésnek.