Asplenium – Fészekpáfrány

Asplenium antiquum 70 cm magas, 38 cm-es cserépben

UGRÁS A TERMÉKEKHEZ

 

Az Asplenium – Fészekpáfrány a fodorkafélék családjából származó, Ázsia, Afrika és Ausztrália trópusi esőerdeiben gyakori növényfaj, mely nagy és sötét középerű, hullámos szélű, lándzsa alakú levelekkel rendelkezik. Az új hajtások mintha egy madárfészekből bújnának elő, innen a magyar neve. A páfránylevél fonákján rendszeresen barna pettyek vagy csíkok jelennek meg: ezek spóratartók – azt jelzik, hogy a levél kifejlett és egészséges.

A félárnyékos, egész évben 20 fokos vagy annál melegebb szobahőmérsékletű helyet igényel. Szeretik a szórt fényt, így a keleti vagy északi fekvésű ablak közelében jól érzik magukat. Lágy vízzel rendszeresen öntözzük, tavasszal és nyáron mérsékelt töménységű tápoldatot célszerű használni. Ügyeljünk rá, hogy a földje ne száradjon ki, és a szobai levegőt is párásítani érdemes, mert a száraz levegőt nem kedveli. Természetesen a túlöntözés is kárt tehet benne, hiszen a folyamatos nagymértékű pangó víz gyökérrodhadást indíthat el. Ennek legegyszerűbb elkerülése a speciális önöntzős kaspók használata, melybe a szakszerűen elültetett növény csakis a számára szükséges mennyiségű folyadékot képes felvenni, ezzel minimalizálva annak megkárosítási esélyét.

Bármelyik fajt is válasszuk kifejezetten mutatós részévé válhat a lakásnak, háznak vagy irodának. A látványosságát tovább fokozhatjuk, amennyiben nagyméretű magas kaspóban helyezzük el. Így már nem csak egy szobanövényünk, hanem a helyiség legfeltűnőbb elemévé válhat. Stílusából adódóan a legyakrabban magas háromszögletű, de lekerekített Lechuza kaspókba szokták helyezni, melynek színét a helyiségek megfelelően szokták kiválasztani.

A madárfészekpáfrányt leggyakrabban a pajzs- és a levéltetű támadja meg, ilyenkor permetezzük le szappanos, majd tiszta vízzel, de ne használjunk kémiai szereket, mert arra érzékeny. Ez a növény csak spórákkal szaporítható, melyek a levél fonákján, egymással párhuzamos sávokban fejlődnek. Ezért a szaporítást leginkább komoly kertészetek végzik, így szaporítás helyett érdemes egy újab példányt beszerezni a webáruházból.

Rendszertani besorolás: Ország: Növények (Plantae); Törzs: Pterydophyta; Osztály: Polypodiopsida; Rend: Polypodiales; Család: Aspleniaceae; Nemzetség: Asplenium

Egy termék se felelt meg a keresésnek.