Ficus - Fikusz

 

UGRÁS A TERMÉKEKHEZ

 

Magyarországon az egyik legnépszerűbb szobanövénynek számít a Ficus – Fikusz , előszeretettel használják, szép, fényes levélzete, és könnyed lombozata miatt. A Ficusok kellemes környezetet teremthet otthonunkban, irodánkban. Ezen kívül A Ficusnak kiváló légtisztító hatása van. A szennyezőanyagok többsége, például a rákkeltő benzol, a triklór-etilén vagy a formaldehid legtöbbünk otthonában is előfordul, de ezeket számos szobanövény képes többé-kevésbé kiszűrni a levegőből.

A Fikuszok származási helye a Föld trópusi és szubtrópusi területei. A Ficus az eperfafélék családjának legnagyobb nemzettsége, közel 1000 fajjal. Örökzöld vagy lombhullató fák, cserjék, valamint kúszónövények. A Fikuszok trópusi származásuk ellenére alacsonyabb hőmérsékleten is jól fejlődnek. Igen világos, de nem napos, egész évben szoba-hőmérsékletű helyet igényelnek. Optimális számukra, ha minden oldalról egyenletesen éri őket a fény, ilyen körülmények között zömök termetűek maradnak, nem válnak egyoldalassá, nem nyúlnak meg. Növekedési időszakban bőségesen öntözzük és két hetente tápoldatozzuk, a leveleket gyakran mossuk le szivaccsal. Szobai körülmények között a Fikuszok szaporításának legjobb módja a moházás. Szobanövényként legismertebb a nagyon kedvelt Ficus elastica-Szobafikusz. Hazája Jáva, Szumátra és a Maláj-félsziget, ahol fává fejlődik, és elérheti a 30 méter magasságot. Fényeszöld levelei széles elliptikusak, sűrűn helyezkednek el. A szobafikuszon kívül még körülbelül 20 további Ficus-faj van termesztésben, amelyeket dekorációs célra használnak elsősorban.
Az Indiában honos csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) laza habitusú, erősen elágazó növekedésű faj, dúsan leveles hajtásai ívben elhajlanak vagy lecsüngenek. Tarka levelű fajtái is kaphatók. Hazánkban nagyon kedvelté vált, a szobafikusznál könnyebben nevelhető. Valamennyi Ficus-faj kiváló szobanövény, élettartamuk bámulatosan hosszú.

Rendszertani besorolása szerint: Ország: Növények (Plantae); Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta); Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots); Csoport: Core eudicots; Csoport: Superrosidae; Csoport: Rosidae; Csoport: Eurosids I; Rend: Rózsavirágúak (Rosales); Család: Eperfafélék (Moraceae); Nemzetség-csoport: Ficeae; Nemzetség: Füge (Ficus – Fikusz)

Egy termék se felelt meg a keresésnek.