Philodendron – Filodendron

UGRÁS A TERMÉKEKHEZ

 

A philodendron-filodendron divatos növény volt a hatvanas-hetvenes években, aztán a filodenronmánia lecsengett, 2020-ra azonban újra tombol a filodendronőrület! Talán épp impozáns méretei miatt nyűgözi le újra fiatal rajongóit. Előnyei, hogy impozáns méretei és izgalmas levelei figyelemfelkeltők, könnyen hozzá lehet jutni, nehéz kinyírni.

Az amerikai filodendronmánia eredménye, hogy szinte minden helyen, irodában, közintézményben és a nappalikban egyaránt megtalálható. Nálunk inkább a tarka levelű fajták hódítanak.

A Philodendron fajok őshazája Közép- és Dél- Amerika trópusi esőerdői, ahol cserje vagy kúszó, félepifita vagy talajlakó életmódot folytatnak. Léggyökerekkel kapaszkodva kúsznak vagy törzset nevelnek. Hazájukban gyakran hatalmas méretű liánokká fejlődnek. Nálunk is elérhetik a több méter magasságot. A nemzetség néhány faját szép alakú, többé-kevésbé intenzív színű levelei miatt termesztik. Közülük több a szobában is jól érzi magát, mások elsősorban zárt virágablakban vagy télikertbe valók. Közel 400 fajuk ismert. Változatos formái, színei miatt igen közkedvelt növények. A Philodendronok a jó vízmegkötő képességű, levegős, viszonylag könnyű talajt kedvelik. Világos, vagy félárnyékos, egész évben egyenletesen meleg (legalább 18 ﹾC) helyet kíván. Bizonyos fajok magas páratartalmat igényelnek, mások jól tűrik a száraz szobalevegőt. Tavasztól őszig kéthetente tápoldatozzuk. Vízigénye közepes, lehetőleg lágy vizet használjunk öntözéshez.

A Filodendronok legkedveltebb faja a szívlevelű filodendron (Philodendron scandens), fényes sötétzöld levelei elérhetik a 20-30 cm hosszúságot. Különlegesen szerény igényű faj. Csüngő- vagy kúszónövényként egyaránt nevelhetjük, mohakaró befuttatására is alkalmas. A Philodendron melanochrysum fénylő sötét olajzöld levelei rezesen árnyaltak, világos erezetűek. Nagyméretű, lassú fejlődésű faj, az alacsony hőmérsékletre érzékeny. Válasszunk otthonunk, vagy irodánk adottságainak legmegfelelőbb Filodendron fajt!

Rendszertani besorolása szerint: Ország: Növények (Plantae); Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta); Osztály: egyszikűek (Liliopsida); Rend: Hídőrviráguak (Alismatales); Család: Kontyvirágfélék (Araceae); Alcsalád: Kontyvirágformák (Aroideae); Nemzettség: Philodendron

Egy termék se felelt meg a keresésnek.